Vi kan väl alla hålla med om att vassa knivar i köket gör matlagningen både enklare och roligare. Att få tvinga kniven till och med igenom ett tunnt tomatskal är inte något vidare. Trenden de senaste åren har gått mot att faktiskt lägga lite mer krut på knivarna i köket och då känns det ännu viktigare att ta hand om dom.
Förvaring och användning
- Tvätta för hand, absolut inte i diskmaskin
- Förvara dom var och en för sig så dom inte skaver mot varandra
- Skär inte i tex ben och frysta matvaror
- Skärbrädor i glas skall man undvika. Trä eller plast fungerar bäst för knivarna. Ju hårdare underlag som "stoppar" kniven ju mer slits eggen.
Slipa och bryna
Lämna in eller slipa din kniv själv 1-2 gånger per år och underhåll den där emellan med ett bra bryne.
Att grundslipa en kniv är att återställa dess originalform. Det betyder att man slipar eggen till samma vinkel som när kniven var ny, och tar bort eventuella flisor och jack.
Att bryna kniven före användning är ett sätt att skrapa bort mikroskopiskt små partiklar från den yttersta eggen. Ett bryne är litet verktyg som ryms i kökslådan, och det är enkelt att använda. Ett bryne kan dock inte återställa knivens grundvinkel i eggen och ersätter inte knivslipning. Efter en tid måste du därför slipa om din kniv för att hålla den skarp.
För privatpersoner med normalt bruk räcker det ofta med 1-2 gånger per år.
Men se till att underhålla knivarna med ett bra brynje under året.
Absolut, det är både bra för miljön och plånboken!
Normalt gör vi inte det men är ni många i ett området eller på en arbetsplats som vill lämna in era knivar kan vi säkert lösa något som passar.
Från inlämning tills de är klara tar det oftast 1-3 dagar beroende på hur hårt trycket är just då och hur många du lämnar in.
Det är inte omöjligt, hör gärna av dig så kollar vi!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna