Slipverkstan

SÅ HÄR GÅR DET TILL

KONTAKT / ÖPPETTIDER

Kontakta oss eller håll utkik efter öppettider på Instagram eller Facebook.

INLÄMNING

Sväng förbi och lämna in dina knivar, saxar eller andra verktyg.

UPPHÄMTNING

När vi är klara skickar vi ett sms eller ringer och kommer överens om upphämtning (eller om vi kan leverera).

KNIVVÅRD

Vi kan väl alla hålla med om att vassa knivar i köket gör matlagningen både enklare och roligare. Att få tvinga kniven till och med igenom ett tunnt tomatskal är inte något vidare. Trenden de senaste åren har gått mot att faktiskt lägga lite mer krut på knivarna i köket och då känns det ännu viktigare att ta hand om dom.


Förvaring och användning

- Tvätta för hand, absolut inte i diskmaskin

- Förvara dom var och en för sig så dom inte skaver mot varandra

- Skär inte i tex ben och frysta matvaror

- Skärbrädor i glas skall man undvika. Trä eller plast fungerar bäst för knivarna. Ju hårdare underlag som "stoppar" kniven ju mer slits eggen.


Slipa och bryna

Lämna in eller slipa din kniv själv 1-2 gånger per år och underhåll den där emellan med ett bra bryne.

Att grundslipa en kniv är att återställa dess originalform. Det betyder att man slipar eggen till samma vinkel som när kniven var ny, och tar bort eventuella flisor och jack.


Att bryna kniven före användning är ett sätt att skrapa bort mikroskopiskt små partiklar från den yttersta eggen. Ett bryne är litet verktyg som ryms i kökslådan, och det är enkelt att använda. Ett  bryne kan dock inte återställa knivens grundvinkel i eggen och ersätter inte knivslipning. Efter en tid måste du därför slipa om din kniv för att hålla den skarp.


VANLIGA FRÅGOR & SVAR

HUR OFTA BÖR JAG SLIPA MINA KNIVAR?

För privatpersoner med normalt bruk räcker det ofta med 1-2 gånger per år. 

Men se till att underhålla knivarna med ett bra brynje under året.

VART LÄMNAR JAG IN MINA

KNIVAR?

Du kan lämna in dom hos oss i Stripplekärr. Hör av dig för att boka något eller håll koll på Instagram och Facebook för att se öppettider.

ÄR DET VÄRT ATT SLIPA BILLIGA
KNIVAR?

Absolut, det är både bra för miljön och plånboken! 

KAN NI HÄMTA UPP OCH/ELLER

LEVERERA KNIVAR?

Normalt gör vi inte det men är ni många i ett området eller på en arbetsplats som vill lämna in era knivar kan vi säkert lösa något som passar.

HUR LÅNG TID TAR DET TILLS SLIPNINGEN ÄR KLAR?

Från inlämning tills de är klara tar det oftast 1-3 dagar beroende på hur hårt trycket är just då och hur många du lämnar in.

SLIPAR NI ANNAT ÄN DET PÅ PRISLISTAN?

Det är inte omöjligt, hör gärna av dig så kollar vi!